Min interesse i vin...

Det er svært at holde styr på druerne - men det er spændende og giver nydelsen af vin flere dimensioner. Derfor denne ufærdige oversigt (som forhåbentlig udvikler sig, ligesom gode vine gør det med tiden)...

Gode links

Min egen oversigt, når der skal vælges...

Drue Syre Tannin Frugt o.a. Passer til... Typisk geografi
Cabernet Sauvignon ++ ++ Krydret. Solbær, mørke kirsebær, blomme Rødt kød Bordeaux (Medoc/Haut Medoc), Toscana, Spanien, Californien (++)
Cabernet Franc ++ + Godt frugttilskud til andre druer, ofte Cabernet Sauvignon. Sødlig Overalt. Frankrig (Bordeaux og Loire)
Merlot + (+) Mørke bær, blommer og chokolade Bordeaux (St. Emilion og Pomerol), Californien, Australien
Petit Verdot Bordeaux
Pinot Noir
Blauburgunder (Tyskland)
Spätburgunder (Tyskland)
+ + Krydret. Jordbær, kirsebær, hindbær og solbær Frankrig (Bourgogne, Alsace, Champagne), Australien, New Zealand, USA, Tyskland (+)
Gamey (+) (+) Frugt (hindbær) Beaujolais (+)
Syrah (Frankrig)
Shiraz (Australien)
+ ++ Krydret (hvid peber). Ribs, hindbær, blommer.
Shiraz har mere frugt og mere egetræ
Kraftige retter - dog kan franske Syrah også anvendes til lettere kødretter og vildt Frankrig (Rhône, Hermitage), Australien (+)
Grenache (Frankrig)
Garnacha (Spanien)
Aragón aragónes (Portugal)
+ + Krydret (bl.a. pebber), frugtig med lyse hindbær og blomme Lette 'Provence retter', krydret. Lam, vildt Frankrig (Rhône), Spanien, Australien
Mourvèdre (Frankrig)
Monastrell (Spanien)
Mataro (Australien)
Frugt, spec. solbær og blommer, champignon, tobak, jord Frankrig (syd-Rhône), Spanien, Australien
Cincault Rhône (syd), sydfrankrig
Carignan ++ ++ Frankrig (L-R i syd), Italien (Sardinien), Spanien (Rioja), USA
Tannat ++ Frankrig (sydvest), Uruguay
Freisa Italien (Piemonte)
Nebbiolo ++ ++ Tjære, roser, blommer, mørke kirsebær, senere trøffel Vildt, svampe, gamle oste Italien (Piemonte)
Barbera ++ (+) Frugt Italien (Piemonte +), Frankrig (Lombardiet), Australien
Corvina (Veronese) ++ Mandel, karamel og blomme Valpolicella (Amarone)
Rondinella Valpolicella
Molinara (Nera) Frugt Valpolicella, Bardolino
Sangiovese ++ ++ Krydret. Lakrids/tobak, mørke kirsebær, blomme Kalv, okse, krydret. Oliemarinade, pasta, oliven, ost Italien (Toscana (Chianti))
Brunello (Sangiovese) ++ ++ Krydret. Lakrids/tobak, mørke kirsebær, blomme Kalv, okse, krydret. Oliemarinade, pasta, oliven, ost Italien (Toscana, Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino)
Montepulciano Italien (midt/syd, Abruzzi)
Negroamaro ++ Betyder sort bitter... Tjære, krydderi, jord Italien (Puglien)
Aglianico ++ Syditalien
Nero d'Avola Italien (Sicilien)
Zinfandel (USA)
Primitivo (Italien)
++ Sød moden frugt Californien, Italien (syd)
Tempranillo (Spanien)
Tinto fino
Aragonêz (Portugal)
+ ++ Krydret, fad (vanille), mørke bær Lettere okse, vildt, lam. krydret/sødligt tilbehør Spanien (Rioja, Ribera del Duero, Navarra, Alentejo), Australien, Chile, USA
Tinta Roriz Portugal
Touriga Nacional ++ Frugt, læder.
(også portvinsdrue)
Portugal (Douro)
Touriga Franca Portugal
Pinotage Sydafrika (hybrid mellem Pinot Noir og Cinsault)
Carmenère + + Mørke bær, blommer og chokolade (ligner Merlot). Krydderi Chile
Bonarda Argentina, Italien (Piemonte)
Malbec
Auxerrais (Frankrig)
+ (+) Krydret (peber), blomme, urteagtig Kraftig, krydret og sødlig mad Argentina, Chile, Frankrig (Cahors)
Chardonnay Fra kraftig frugt i solrige egne til mere tørre og citrusagtige i Frankrig Overalt. Bourgogne
Chenin Blanc ++ Grønne æbler og stikkelsbær - med alderen pære og honning Frankrig (Loire), Sydafrika
Sauvignon Blanc ++ Stramme grønne æbler og stikkelsbær - nogle mener kattepis, asparges og græs... Skaldyr, gedeost, ricotta Frankrig (Sauternes, Loire), Australien, New Zealand (!), Sydafrika, Chile og USA
Sémillon (+) Fed med pære og fersken. med alderen mere citrus, honning og nødder Frankrig (Bourdeaux, Provence, Sauternes), Chile, Kroatien, Grækenland
Viognier (+) Fed. Abrikoser, ferskner, appelsinskal og blomster Krydret asiatisk mad Frankrig (nord-Rhône), Australien, Sydafrika
Muscat
Moscadelle
Moscatel
Søde vine med drueduft Frisk frugt til Moscato d'Asti, desserter Frankrig, Norditalien (Piemonte), Spanien, Australien
Pinot Gris
Pinot Grigio (Italien)
Grauburgunder (Tyskland)
+ Gris (med sødme) til foie gras.
Grigio til salater, fisk/rejer
Frankrig (Alsace), Tyskland, Norditalien (nordøst), New Zealand, USA
Pinot Blanc
Weissburgunder (Tyskland)
Pærer, æbler, mineraler - men meget neutral Frankrig (Alsace), Tyskland, Italien, USA
Gewürztraminer (+) Aromatisk med roser, blommer, kanel, krydderi Krydret, skarpt og sødt Alsace - og Australien, New Zealand, Chile
Riesling ++ Blomster/krydderi, citrusfrugter (citron/lime) Fisk og asiatiske retter Tyskland, Frankrig (Alsace), Østrig, USA, New Zealand, Australien
Silvaner Tyskland, Frankrig (Alsace)
Verdicchio ++ Mandel, citron, krydderi Fisk, lyst kød Italien (Marche i Verdicchio dei Castelli di Jesi)
Roussanne Hvid chokolade, abrikos, fersken, krydderi Frankrig (syd-Rhône), Italien, USA, Australien
Marsanne ++ Frugtig med fersken. Med alderen honning Fisk, både lette og røgede Frankrig (Rhône), Australien
Grüner Veltliner Chardonnay plus krydderi (soja, ingefær) Laks, tun, kylling, svinekød Østrig

 [Sidst opdateret den 08. november 2011]